Σάλτσα "Μόλε" (Mole): Ο Μεξικανικός Θησαυρός του Κακάο.
Η μόλε (mole) είναι μια παραδοσιακή μεξικανική σάλτσα, γνωστή για τον περίπλοκο συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων. Το κακάο είναι ένα από τα βασικά της συστατικά, δίνοντάς της μια ελαφρώς γλυκόπικρη γεύση, που συνδυάζεται με μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και τσίλι.
Η μόλε είναι μια παχιά, αρωματική σάλτσα, που συχνά συνοδεύει κρέας, κυρίως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά η πιο γνωστή είναι η "mole poblano", η οποία περιέχει κακάο, τσίλι, ντομάτες, ξηρούς καρπούς, σκόρδο και μπαχαρικά.
Η Ιστορία της Μόλε Υπάρχουν πολλές ιστορίες για την προέλευση της μόλε. Σύμφωνα με μία από αυτές, δημιουργήθηκε από καλόγριες σε ένα μοναστήρι της Πουέμπλα, όταν έπρεπε να ετοιμάσουν ένα γεύμα για έναν Ισπανό επίσκοπο. Ανακάτεψαν διάφορα υλικά που είχαν διαθέσιμα, και έτσι γεννήθηκε η διάσημη σάλτσα.
Αν θες να δοκιμάσεις αυτή τη μοναδική σάλτσα, θα χρειαστείς:
2 αποξηραμένα τσίλι
1 κουταλάκι πάπρικα
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
30 γρ. αμύγδαλα
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
κανέλα, κύμινο, ζάχαρη
500 ml ζωμό κοτόπουλου
Καβουρδίζεις τα τσίλι, τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά σε ένα τηγάνι. Ψήνεις τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάς όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα. Σιγοβράζεις με το ζωμό κοτόπουλου για 20 λεπτά, μέχρι να πήξει. Σερβίρεις τη σάλτσα πάνω από κοτόπουλο ή ρύζι και απολαμβάνεις έναν από τους πιο παραδοσιακούς γευστικούς συνδυασμούς του Μεξικού!